ketvirtadienis, balandžio 13, 2006

Free Pascal

Kadangi aš dažnai naudoju Free Pascal, kad sukompiliuočiau savo parašytas programas, tai pagalvojau, kad verta apie jį ką nors parašyti. Man labai nepatinka Borland'o Turbo Pascal, kurį mes naudojame mokykloje, o kiek žinau per Informacijos Technologijos Valstybinį Brandos Egzaminą mes turėsime naudoti Free Pascal - tai kur logika ? Asmeniškai, man Pascal programavimo kalba tikrai ypatingai nepatinka, ji yra sena ir nepatogi, bet ganėtinai paprasta, kad galėtume suprasti programavimo pagrindus, bet dabar kai mes turime pilną programavimo kalbų, tokių kaip Java, VB, C# kurios jau nėra taip panašios į C, C++ ir Asembly, bet .. (Microsoft yra Šūdas, nenaudokite C sharp, nenaudokite DirectX) .. jeigu norite, kad jūsų programos būtų multi platforminės.

Grįžtant prie temos, Free Pascal (aka FPK Pascal) yra 32 ir 64 bitu profesionalus Kompiliatorius, kas nuostabu, kad jis yra skirtas įvairiems procesoriams, tokiems kaip Intel x86, Amd64/x86 64, PowerPC, Sparc. 1.0 versija taip pat palaiko senus m68k procesorius ir veikia ant Amiga kompiuterių, BeOS, SunOS, QNX, o dabartinė naujausia stabili versija veikia ant daugumos Operacinių Sistemų: Linux, FreeBSD, Mac OS X/Darwin, Mac OS classic, DOS, Win32, OS/2, Netware (libc ir classic), Solaris, SkyOS ir MorphOS - kuri yra Amiga related OS. Dabartinė Stabili versija yra 2.0.2, bet jūs galite naudoti ir naujesnias versijas, kurios galima sakyti yra beta stadijoje. Free Pascal, turi labai daug galimybių, kiek žinau, kai Borland pasakė, jog jau nebus naujų Turbo Pascal versijų (atsirado Delphi), vienas studentas parašė savo nuosavą Pascal Kompiliatorių, kuris labai gerai palaikė TB 7.0 kodą, ir vėliau šis asmeninis projektas užaugo į didelį projektą, kuri mes matome šiandien. Naujos versijos labai gerai palaiko Delphi galimybes (classes, rtti, exceptions, ansistrings, widestrings, interfaces) taip pat supranta ir MacPascal kodą, kad padėti Apple kompiuterių vartotojams. Nepamirškime, kad Free Pascal palaiko - (function overloading, operator overloading, global properties) ir kitokias panašias galimybes. Prisiminkite, jog tai atviro kodo (Open Source) programinė įranga, kurią galite parsisiųsti iš SF.

Daugiau apie Free Pascal

2 Komentarai:

Blogger Quatrux pasakė...

Norėjau pabrėžti, kad Informatikos egzamine, tai yra: Informacinių Sistemų Valstybiname Brandos Egzamine, man teko naudoti Free Pascal, bet lietuvišką iš source'u sukompiliuotą aplikaciją su "geresniu" GUI'ujumi.. Nors jis buvo daug lėtesnis, aš siūlau egzaminui ruoštis naudojantis tuo, kuris bus per patį Egzaminą, žinosite tada kas veikia, o kas ne, nes mane tai nustebino ir programa nesikompiliavo dėl skirtingo veikimo, nors rodos source'ai tie patys.

7:43 popiet  
Blogger LY4KR pasakė...

Tai naudoti turbo pascal yra nelegalu ! Nemanau, kad mokykla pirko lincezijas, programos kurios paskutinis lieidimas buvo 1991 metais (jeigu mano atmintis nekysta) ...

Siaip Borland isleido dykai Turbo Pascal 5.5 versijas .. Esme galima sakyti ta pati kaip ir 7.0 bet GUI tikrai nera toks patogus .. ir siuolaikiniui mokiniau nepatogu naudot .. bent pirmas ispudis .. Aisku nera toje senoje versijoje tikriausiai objektinio .. Bet Ar mokyklose mokomas objektinis paskalis ?

Dar vienas dalykas kas mane uzkniso .. kazkada pries univere programindavau pascal .. ir po to univere


var x: integer ; { nu tarkim ;-) }

writeln(x) ;

Ant Turbo Pascal sitas kodas suveiktu !

Ant Freepascal nemanau .. Programa turetu luzti .. Nes x kintamasis nera inializuotas .. todel pries tai reikia jam priskirti kazkokia tai reiksme x := 0 ;

9:31 popiet  

Rašyti komentarą

<<  Atgal į Pagrindinį